in

Az európai baloldal képviselőit hidegen hagyják a Magyarországgal kapcsolatos tények

Varga Judit a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára egyeztetéseket folytatott Brüsszelben

Budapest, 2018. május 22. Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktõl (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Varga Judit a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára ismételten kétoldalú egyeztetéseket folytatott Brüsszelben az Európai Parlament képviselőivel az úgynevezett Sargentini-jelentés kapcsán, illetve részt vett az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának szerdai ülésén, amelyen a képviselők megtárgyalták a zöldpárti holland képviselő által készített jelentéstervezethez benyújtott módosító indítványokat. A Miniszterelnökség közleménye szerint az államtitkár kétoldalú találkozóin ismételten egyértelművé vált, hogy néppárti és konzervatív EP képviselők többsége egyetért a magyar kormánnyal, miszerint a Sargentini-jelentés politikai okokból, valós jogi érvek nélkül és jórészt már korábban lezárt ügyek miatt támadja Magyarországot.

A képviselők szerint, ellentétben a Sargentini-jelentés megállapításaival, az uniós alapértékek nincsenek veszélyben Magyarországon és ezért nem indokolt az Európai Unióról Szóló Szerződés 7(1) cikke szerinti eljárás megindítására.

Varga Judit államtitkár kijelentette, hogy az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának mai eszmecseréjén ismételten kiderült, hogy az európai baloldal képviselőit hidegen hagyják a Magyarországgal kapcsolatos tények. A szakbizottsági ülésen a már évek óta ismételt, minden jogi és politikai alapot nélkülöző vádak hangzottak el, amelyek részben már lezárt ügyeken alapulnak, másrészt nem tartoznak az Unió hatáskörébe.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az Európai Parlament tavaly májusban indult eljárásában az európai parlamenti képviselők rendelkezésére bocsátott minden szükséges információt és érvanyagot, amelyek lehetővé tették volna, hogy politikai vádirat helyett egy jogilag megalapozott, kiegyensúlyozott jelentés készüljön. Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egy éve folyó eljárásban, az érintett tagállam kormányának összesen kétszer tizenöt perc álljon rendelkezésére, hogy nyilvános ülésen ismertesse a politikai vádakkal szembeni érveit. 

Szintén kétségessé teszi az Európai Parlament eljárásának komolyságát, hogy a magyar kormány által a jelentéstevő és a Szakbizottság tagjai számára eljuttatott részletes jogi érvelést tartalmazó hivatalos dokumentumokra az Európai Parlament részéről semmilyen válasz nem érkezett. Varga Judit államtitkár megdöbbentőnek nevezte, hogy Judith Sargentini parlamenti jelentéstevő újságcikkekre és néhány kiválasztott civil szervezet minden alapot nélkülöző vádaskodására alapozva akarja Magyarországot immár sokadszor a vádlottak padjára ültetni.
A LIBE Szakbizottság 2018. június 25-én szavaz a zöldpárti holland képviselő jelentéséről.

(Pestisrácok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Dalban üzentek a svédek Magyarországnak! Újra a Turul népe vezeti Európát

Texas lakói óriásplakáttal jelzik a liberálisoknak, hogy nem kérnek belőlük