in

Brexit – A szabad mozgásnak az Európai Unió felől vége lesz

A Brexit után saját nemzeti érdekekre koncentrál a kormányfő

Nem zárta ki a brit kormányfő, hogy az európai uniós polgárok a Brexit után is előjogokat élvezhetnek, ha beutaznának az Egyesült Királyságba. Theresa May ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy a szabad határátlépés lehetősége megszűnik a brit kilépéssel. Minderről azután beszélt, hogy kormánya vidéki tárgyalása után megállapodott arról, milyen viszonyt kívánnak fenntartani a Brexit után az Európai Unióval. A javaslat szerint az eddigi szabad mozgás lehetőségét egy mobilitási keretszerkezet váltaná fel, amely megkönnyítené az unióban élő vagy dolgozó britek, illetve az Egyesült Királyságban élő vagy dolgozó uniós polgárok dolgát.

– A szabad mozgásnak az Európai Unió felől vége lesz – hangsúlyozta a brit miniszterelnök a BBC műsorában. – Amint mondtam, és mondom továbbra is, ezzel együtt elismerjük, hogy a polgáraink továbbra is akarnak majd utazni az Európai Unióba, onnan pedig hozzánk, továbbra is kölcsönösen vágyunk a lehetőségekre egymás országaiban, csakúgy, ahogy lehetőségeket kínálunk világ minden más állampolgárának is.

Amiben biztos vagyok, hogy le fogjuk zárni a szabad mozgást. Ha előre tekintünk, hogy milyen szabályokat alkalmazzunk az EU-ból érkezőkre, meg kell néznünk, milyen szabályokat alkalmazunk az EU-n kívülrők bevándorlókra, és meg fogjuk határozni az Egyesült Királyság számára megfelelő szabályokat. Eldöntjük, mi működőképes, hogyan lesz jó nekünk, a saját nemzeti érdekünk szerint.

A kabinet által pénteken elfogadott tervet néhány napon belül egy hivatalos kormányzati dokumentumban is rögzítik.

(forrás:euronews)

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Végre! – A határőrizetre koncentrál az unió az osztrák elnökség alatt

Az EU-nak is érdekében áll az erős visegrádi hang