in

Egy kis érdekesség! Így épült fel a magyar Parlament. (videó)

Soha nem látott felvételen mutatjuk most meg, hogyan épült meg a budapesti Parlament.

Soha nem látott felvételen mutatjuk most meg, hogyan épült meg a budapesti Parlament. Egy dolog biztos: hatalmas munka lehetett létrehozni Budapest egyik legszebb épületét!

A budapesti Parlament anno

A magyar Országgyűlés 1881-ben hirdetett tervpályázatot, ezután az Országház építésére számos kiváló építész jelentkezett, 1883-ra összesen 19 pályázat érkezett be, közülük pedig Steindl Imre neogótikus hatású épületterve lett a győztes. A megvalósult terv barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben pedig neogótikus stílusú.

Az építkezés során fontos kitétel volt az, hogy csak magyar építőanyagokat használjanak fel, a főlépcső mellett található márvány monolitok kivételével ez meg is valósult, ezeket viszont Svédországból hozatták. Az építkezés még húsz évet sem vett igénybe, 1885-ben kezdődött, és 1904-ben már be is fejeződött, az építkezés során átlagosan 1000 ember dolgozott, majdnem 200 000 köbméternyi földet mozgattak meg. Az épület egyébként 268 méter hosszú, 123 méter széles és 96 méter magas lett, alapterülete majdnem 18 000 négyzetméter.

Forrás: magyarorszagom.hu)

(https://libsifigyelo.hu/)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A fával és szénnel fűtők is meg fogják kapni a téli rezsicsökkentést!

Hazájukba való visszatérésre sürgette a szíriai menekülteket Bassár el-Aszad szíriai elnök