in

Egyeztetés az ápolási díj további emeléséről

A kormány méltányos megoldásra készül

Minél több szervezet álláspontját szeretné megismerni a humántárca, az érdekvédőka családtagjaikat otthon gondozókat megillető térítés rendszerének felülvizsgálatát várják

Meggyőződésünk, hogy a családtagjaikat gondozó, ápoló hozzátartozók megbecsülésre méltó feladatot teljesítenek, ezért ezen erőfeszítéseik elismerésére szolgáló intézkedések lehetőségét a kormány jelenleg is vizsgálja – írta nemrég Rétvári Bence az ápolási díj felülvizsgálatával kapcsolatban.

ápolás 20180813

Megérdemlik az elismerést a hozzátartozóikat ápolók (képünk illusztráció) (Fotó: Hegedüs Róbert)

Széles körben indítana egyeztetést az ápolási díjjal kapcsolatos kérdésekről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hiszen a végső javaslat elkészítése előtt minél több szervezet álláspontját szeretnék megismerni – közölte írásbeli válaszában a humántárca parlamenti államitkára Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő kérdésére. Rétvári Bence felidézte, mostanra az ápolási díj alapösszege 28 500-ról 32 600 forintra nőtt, emelt összegű ellátás esetén pedig 37 050-ről 48 900-ra emelkedett. Ezen felül 2014-ben bevezették a „legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díjat”, amelynek havi összege ebben az évben már 58 680 forint. Mindez annyit jelent, hogy 2010 óta hatvanhárom százalékkal nőtt a térítés összege.

A fogyatékos emberek hat országos érdekvédelmi szervezete június végén együttesen azt kérte a kormánytól, vizsgálják felül az ápolási díj rendszerét. A szakmai szervezetek korábbi beadványa nyomán kezdődött meg az ápolási díj rendszerének vizsgálata, ezért a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azt kérte, vonják be őket is az ápolási díj szabályozásának módosításával foglalkozó munkacsoport munkájába. A MEOSZ szerint az ápolási díj felülvizsgálata, összegének emelése, szabályrendszerének megváltoztatása, illetve foglalkoztatási jogviszonyként való elismerése „kizárólag politikai döntés kérdése”. Azt ugyan korábban a MEOSZ is elismerte, hogy az elmúlt időszakban történtek változások – az ápolási díj összegei emelkedtek, illetve 2018. január 1-jétől bevezették a tartós ápolást végzők időskori támogatását – azonban rámutattak, hogy „az ápolási díj egész rendszerének felülvizsgálata még várat magára”.

A kormány választási szándékát alátámasztja, hogy Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a lapunknak adott interjúban azt mondta, „a kormány méltányos megoldásra készül, az ősszel a parlamentben is napirendre kerül a kérdés, formálódnak a tervek”. Hozzátette, méltányos, a lehetőségeket is figyelembe vevő emelésre lehet számítani.

Rétvári most azt írta, „meggyőződésünk, hogy a családtagjaikat gondozó, ápoló hozzátartozók megbecsülésre méltó feladatot teljesítenek, ezért ezen erőfeszítéseik elismerésére szolgáló intézkedések lehetőségét a kormány jelenleg is vizsgálja”. A államtitkár emlékeztetett arra is, január elsejétől új ellátási formát vezettek be: aki a saját gyermekét tartósan ápolta és nyugdíjba vonult, az az ápolási díjtól függetlenül időskori támogatásban részesülhet. Az érintettek összesen havi ötvenezer forint összegű támogatásra jogosultak abban az esetben, ha öregségi nyugdíjuk megállapítását megelőzően legalább húsz éven át saját háztartásukban ápolták gyermeküket és ezen időszak alatt ápolási díjban, illetve – tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekére tekintettel – gyesben részesültek.

(forrás:Jobbágyi Zsófia magyarhirlap.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Liberális agynémaság – “Pusztítsd a vallásos elmebajt, égesd a Bibliát”

Európa leggyengébb láncszemei Németország és Spanyolország