in ,

Emberölés miatt tettek feljelentést a “civilek” a líbiai parti őrség ellen

A szervezet azzal vádolta a líbiai parti őrséget, hogy a három embert sorsára hagyta a tengeren

A Proactiva Open Arms spanyol szervezet szombaton gondatlan emberölés és elmulasztott segítségnyújtás miatt feljelentette a panamai zászló alatt hajózó Triades kereskedelmi hajó kapitányát és a líbiai parti őrséget a spanyol rendőrségen, miután az NGO mentőhajó, fedélzetén egy kameruni nővel, illetve két migráns holttesttel a fedélzetén kikötött Palma de Mallorcán.

A szervezet azzal vádolta a líbiai parti őrséget, hogy a három embert sorsára hagyta a tengeren, mert nem akartak visszatérni több mint 160 kimentett társukkal együtt Líbiába (azaz önként választották a halált, a társaik inkább visszamentek, hogy legközelebb újra próbálkozzanak… – a szerk.). A parti őrség szóvivője tagadta ezt, szerinte mindenkit megmentettek a 165 tagú csoportból. A civilszervezet továbbá azt állította, hogy egy kereskedelmi hajó legénysége annak ellenére, hogy észrevette a migránsok gumicsónakjának maradványait, elmulasztotta a segítségnyújtást.

A Reuters brit hírügynökségnek egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépnie a Triades kapitányával, mert a hajó jelenleg a líbiai Miszráta kikötőjében horgonyoz.

Riccardo Gatti, a POA szóvivője szerint a kimentett túlélőt kórházba szállították, nagy megrázkódtatás érte, de fizikai értelemben lassan kezd felépülni. A kiszáradás tüneteit mutató kameruni nőt kedden emelte fedélzetére az Astral nevű mentőhajó, és akkor már jó ideje sodródott a tengeren egy gumicsónakban. Másnap a nőn kívül még két holttestet is kiemeltek a vízből.

Annak ellenére, hogy a római kormány illegális bevándorlással szembeni kemény fellépése miatt a civil szervezetek mentőhajói nem köthetnek ki Olaszországban migránsokkal a fedélzetükön, az Astralnak engedélyezték, hogy befusson Catania kikötőjébe. A Proactiva Open Arms ugyanakkor úgy döntött, hogy hajója inkább a spanyol partok felé veszi az irányt, részben a római kormány migránsokkal szembeni ellenséges magatartása miatt, másrészt azért, mert az olasz hatóságok csak a hajótöröttet akarták átvenni, a két holttestet nem.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Egymillió menekültet fogad be Észak-Szíria. Többségében a saját menekültjeit

Már Münchenben is összefújta a szemetet a szél. Tüntetnek a ballibek a kereszténydemokraták ellen.