in ,

Európa leggyengébb láncszemei Németország és Spanyolország

Jelenleg ugyanis a német kancellár és a spanyol miniszterelnök jelentik a legkisebb ellenállást Európában

Miközben a spanyol miniszterelnök és a német kancellár a hétvégén vígan elcsevegett arról, hogy a bevándorlás visszaszorítása érdekében együtt kell működni Afrikával, addig az embercsempészek vígan felpakolták a gumicsónakokra az afrikai bevándorlók újabb csoportját.

A tömeges migráció és az azt szervező emberkereskedelem olyan, mint a víz: kikerüli az akadályokat, megtalálja a réseket, a kiskapukat, a legkisebb ellenállás felé áramlik. Ez esetben Pedro Sánchez és Angela Merkel irányába.

Jelenleg ugyanis a német kancellár és a spanyol miniszterelnök jelentik a legkisebb ellenállást Európában. Ők a leggyengébb láncszemei a bevándorlás visszaszorítását célul kitűző európai uniós politikában, miután Olaszország új, hazafias vezetése pillanatok alatt kitiltotta az ország kikötőiből a migránsmentő hajókat.

Míg Olaszország irányába egyre kevesebben, Spanyolország felé egyre többen veszik az irányt a Földközi-tengeren. Ezt maguk a statisztikák támasztják alá.

Nincs ez másként az illegális bevándorlás szempontjából másik fontos európai útvonalon sem. A legnehezebb akadályt jelentő magyar határkerítés megmászására manapság kevesen vállalkoznak azok közül, akik a Nyugat-Balkánon igyekeznek eljutni Németországba.

A leggyengébb ellenállást ezen a szakaszon Bosznia-Hercegovina jelenti: a mesterségesen kialakított államalakulatban a különböző etnikumok még egymással sincsenek kibékülve, nemhogy az idegen tájakról rájuk zúduló afrikaiak és ázsiaiak tömegeivel.

Bosznia-Hercegovina egy magára hagyott térség leginkább magára hagyott országa, amely az európai partnerek hiányában a nagyhatalmak játszóterévé vált. Fegyvereket küld Oroszország, befektetéseket hajt végre Szaúd-Arábia és Törökország, miközben az Iszlám Állam terrorszervezet is megvetette a lábát a törékeny államban.

Az EU pénteken bejelentette, hogy hatmillió eurót utal az ottani migrációs válság kezelésére, a bevándorlók regisztrációjára, tájékoztatására, ellátására, valamint a határok védelmének erősítésére és az embercsempészek elleni fellépésre.

Kérdés, hogy a hatmillió euró mire lesz elég, ha az EU már hatmil­liárd euróval sem tudta teljesen kiengesztelni Törökországot. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy konkrét megoldások, falak, kerítések, valamirevaló katonai, rendőri fellépés nélkül Európa nem fogja tudni megállítani a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlást.

Hiába zárult le a balkáni útvonal északi, Magyarországot érintő szakasza, újabb, déli útvonal nyílt meg, és a hivatalos adatok szerint idén már több mint tízezer illegális migráns érkezett Bosznia-Hercegovinába, akik szépen lassan átszivárognak a szomszédos országokba, hogy onnan továbbutazzanak Németországba.

Akárhogy is nézzük, a kisebb ellenállás – Spanyolország, Bosznia-Hercegovina – mindaddig vonzani fogja a bevándorlókat, amíg a politika közbe nem avatkozik. Mert a megoldás kulcsa kizárólag a politikai akarat.

Az olaszok kinyilvánították, hogy végre cselekvőképes kormányt akarnak. Az eredmény önmagáért beszél: az 50 százalékos támogatottsággal megválasztott két kormánypártnak együttvéve ma 60 százalékos a támogatottsága. A nép kívánságát figyelembe vették, vagyis igazak a hírek: populisták, a szó legszorosabb értelmében.

A korrupciós botrányba keveredett jobboldali spanyol kormányt eközben egy baloldali párt váltotta fel, amely kisebbségben kormányozva fogadja tárt karokkal a bevándorlókat.

Ha a szocialisták addig nem buknak meg, a legközelebbi parlamenti választásokat legkésőbb 2020-ban tartják az ibériai országban. A spanyolok most még – a felmérések szerint – a Willkommenskultur bűvöletében élnek. De várjuk ki a végét.

forrás:Kottász Zoltán https://magyaridok.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Egyeztetés az ápolási díj további emeléséről

Szél Bernadett: Magasan képzett genderszakemberekre van szüksége a hazának