in ,

Matteo Salvinit leállították – Brüsszelből érkezett a parancs

Káosz az olasz kormányban

A hírügynökségek már a hét elején tájékoztattak arról, hogy Matteo Salvini igen keményen fellépett az ellen a 67 ál migránssal szemben, akik kirívóan durva garázda viselkedést tanúsítva megtámadták annak a hajónak a személyzetét, amelytől megtagadták az olasz hatóságok a kikötési engedélyt.

A garázda afrikaiak megfékezésére az olasz parti őrség, a “Guardia di Costiera” – “Diciotti” nevű hajóját küldték. Ők át is vették a 67 renitenst, akiket Matteo Salvini az elkövetett súlyos bűncselekményeik miatt csak megbilincselve engedett volna partra szállni, hogy azonnal lefolytathassák ellenük az eljárást. A kiszabott büntetések letöltése után kiutasítás várt volna rájuk Olaszországból.

De váratlanul olyan események történtek, amelyek aláásták az eddig hibátlanul és igen hatékonyan dolgozó Salvini tekintélyét.

Az olasz köztársasági elnök, Sergio Mattarella személyesen utasította a kinevezett és ismét nem törvényesen megválasztott miniszterelnököt Contét, hogy haladéktalanul adassa ki az engedélyt a “Diciotti” nevű olasz parti őrség migránsokat szállító hajójának kikötésére Trapani kikötőjében. Ezzel a lépésével durván átnyúlt Matteo Salvini feje fölött.

Bilincselésről és hatósági intézkedésről szó sem volt. Mindössze a két legkomolyabb menedék kérő bűnöző hiányzott a 67 társuk közül, akiket korábban letartóztattak és lehoztak a parti őrség hajójáról.

A kényes helyzetet tovább komplikálta, hogy a Legát képviselő Salvinivel szembefordult a koalíciós partnerük, az Öt Csillag Mozgalom honvédelmi miniszter asszonya, Elisabetta Trenta is. Ö is helyeselte Sergio Mattarella közbeavatkozását.

Az nem zavarta, hogy az egész ügy megingatja a kormánykoalíció stabilitását és káoszt okozhat. A báb miniszterelnök Conte meg csak hallgat, ahogy néhányan azt elvárják tőle. A választáson bukott baloldal viszont ujjongva fogadta az olasz kormány egységének bomlasztását. 

“Ez egy jelentős pofon volt Salvininek”

– kommentálta néhány média.

Jelenleg Matteo Salvini messze a legnépszerűbb olasz politikus. Határozottsága, kedvessége egyszerűsége és humora meggyőzte az olasz emberek többségét.

Ami nem kétséges, valaki kiadta Brüsszelből az utasítást a hűséges követőjüknek, Sergio Mattarella köztársasági elnöknek, miként kellene semlegesíteni, ellehetetleníteni az EU irányítóira veszélyesek listájának élén álló Matteo Salvinit.

 

(libsifigyelő.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Századvég: minden negyedik jobbikos Toroczkaiékra szavazna

“Traumatizált és dehidratált” menekültek? Látszik…