in ,

Mégsincs tönkrevágva az egészségügy? – Hazamehetett a kórházból a 11-szer újraélesztett fiatal focista

Január végén, meccs közben kapott infarktust egy 16 éves dabasi focista, akit összesen tizenegyszer kellett újraéleszteni

Tizenegyszer élesztették újra a 16 éves fiút – ma hazaengedték a kórházból

 

Január végén, meccs közben kapott infarktust egy 16 éves dabasi focista, akit összesen tizenegyszer kellett újraéleszteni – a hetedik újraélesztés után került a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, ahol még négyszer hozták vissza a klinikai halálból. A fiút megműtötték, és 20 nappal a műtét után ma hazaengedték. Kiderült, ritka, veleszületett koszorúér-fejlődési rendellenesség miatt kapott infarktust.

 

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a klinika igazgatója elmondta, hogy az újjáélesztések után elvégzett szívkatéteres vizsgálat során derült ki a ritka, veleszületett koszorúérfejlődési rendellenesség, ami miatt a sportolót még aznap meg kellett operálni.

Dr. Merkely Béla igazgató, mellette a 16 éves fiúFOTÓ: KOVÁCS ATTILA – SEMMELWEIS EGYETEM

A műtét során a nyomás alatt szinte összezáródott koszorúér-szakaszt eltávolították, majd a koszorúeret új helyen egyesítették a főverőérrel, aminek köszönhetően a beteg állapota stabilizálódott – mondta Dr. Merkely Béla. Az operáció után két nappal levették a műszívről, pár nappal később pedig lélegeztetőgépre sem volt szükség, most pedig – három hét elteltével – a sportoló hazamehet. Az igazgató hozzátette, hogy hasonló műtétet még sosem végeztek a klinikán, az operációt végző profilvezető szívsebésznek, Dr. Hartyánszky István egyetemi docensnek kellett megoldást találnia a ritka rendellenesség kezelésére.

A fiatal fiú két hónap múlva szív-CT-, valamint MR-vizsgálaton fog átesni, ezt követően derül majd ki, hogy megfelelő rehabilitáció után visszatérhet-e a versenysporthoz.

(forrás:www.origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Tartozásokat hátra hagyva menekült el Berlinből a DK hazaáruló gazember politikusa

Szijjártó: “Magyarországból nem lehet bevándorlóország”