in

Mondák a magyar történelemből sorozat 5. rész – Botond vitéz

Ezt minden magyarnak tudnia kell

Fontos, hogy ne feledjük soha el történelmünket! Honnan jöttünk és hová tartunk. Egy biztos! A magyar népünk több mint ezer éves létezése óta ha csatákat el is vesztettünk, le nem győzött még bennünket senki! Tanítsuk hát meg gyermekeinknek, hogy ragaszkodjanak több mint ezer éves gyökereikhez és magyarságukra büszkék legyenek!

907(?)-ben a nemzet őt, Lehelt és Bulcsút választotta az ifjú Zsolt vezér gyámjává. Ők hárman háromnapi küzdelemben teljes győzelmet arattak az országba rontott németek hadain. Ugyanez a három vezér szerepel a 945. évi német hadjáratban is. Hagyomány szerint Botond a Majna vidékén zsákmányolt, mikor meghallotta másik két társának az augsburgi csatában szenvedett vereségét (955. augusztus 10). Ekkor a győztesekre rontott, elvette zsákmányuk nagyobb részét, német foglyait pedig levágatta.

A krónikák szerint a Bizánc kapui elé vonuló magyarok elé kiállt egy hatalmas termetű görög, s kijelentette, hogy ha őt két magyar legyőzi, a császár adót fog fizetni a magyaroknak. A görög vitéz ellen a kis termetű Botond állt ki, aki előbb Apor vezér utasítására bárdjával bevágta Bizánc érckapuját, akkora rést vágva rajta, melyen egy gyermek ki- és bejárhatott, majd egyórás küzdelem után megölte ellenfelét. A császár feleségével a falról nézte a viadalt, szégyenkezve távozott, de az adófizetést megtagadta, mire a magyarok pusztítani kezdték országát és sok zsákmányt ejtettek.

Néphagyomány szerint Magyarországon halt meg, és a ma Pest megyéhez tartozó Verőcén temették el, ott, ahol most a Migazzi-kastély áll.

https://libsifigyelo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Németországban díjazzák a bűnözést. A börtön után aranyélet várt a szomáliai kalózokra

Megállapodást kötött a német szövetségi kormány a spanyol kabinettel a Spanyolországban regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről