in

Mondák a magyar történelemből sorozat 7. rész – Zotmund

Ezt minden magyarnak látnia kell

 

Fontos, hogy ne feledjük soha el történelmünket! Honnan jöttünk és hová tartunk. Egy biztos! A magyar népünk több mint ezer éves létezése óta ha csatákat el is vesztettünk, le nem győzött még bennünket senki! Tanítsuk hát meg gyermekeinknek, hogy ragaszkodjanak több mint ezer éves gyökereikhez és magyarságukra büszkék legyenek!

1051-ben Magyarországot harmadszor támadta meg III.Henrik német-római császár aki hosszan ostromolta Pozsonyt. A Képes krónika szerint Zotmund éjjel, víz alatt úszva a hajók alá merült, és azokat megfúrta. Mivel a katonák élelme és fegyverei az elsüllyesztett hajókon voltak, a német sereg kénytelen volt visszafordulni.

Erről a Képes krónika így emlékezik meg:

“…Ekkor a várbéli magyarok találtak egy Zothmund nevű, úszni igen jól tudó férfit, akit elküldtek az éj csendjében a császár hajóihoz. A víz alatt jutott oda, megfúrta az összes hajókat, és ezek hirtelen megteltek vízzel…”

Bonfini krónikája így írja le az esetet:

“Akad köztük egy Zotmund nevű férfi, nagyon gyakorlott úszó; ez a kapitány parancsára egy sötét éjjel óvatosan az ellenséges hajók alá úszik, és egy vékony fúróval apránként kilyukasztja azokat. Mire az egész flottát megrongálja, már alig marad ideje arra, hogy az övéihez visszaússzon, nehogy napkeltével tetten érjék. A nemcsak önsúlyukkal, hanem gépezetekkel is terhelt hajók a nap második-harmadik órájában süllyedni kezdenek; nagyobb rész már az elején alámerül a még mindig gyanútlan hajósokkal.”

Reálisabb elképzelésnek tűnik az, hogy csak lassan süllyedtek el a hajók, és a legénységnek már nem volt ideje észbe kapni. Bonfini krónikája így írja le az esetet:

https://libsifigyelo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Több településen korlátozták a vízfogyasztást

Liberális agynémaság – “Pusztítsd a vallásos elmebajt, égesd a Bibliát”