in ,

Olaszország – A migránsok csomagolhatnak, a következő években félmillió migráns kitoloncolására lehet számítani

Matteo Salvini kijelentette, hogy a migránsokat szállító következő hajót sem engedi be olasz kikötőkbe

Érdemes volt felemelni a szavunkat és nemet mondani – jelentette ki hétfőn Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki szerint azzal, hogy nem engedélyezte a civil szervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, új kezdet nyílt az európai migrációs politikában.

Matteo Salvini kijelentette, hogy a migránsokat szállító következő hajót sem engedi be olasz kikötőkbe – írta az MTI.

“Véget akarunk vetni az emberkereskedelemnek!”

– jelentette ki.

A tíz napja beiktatott olasz belügyminiszter egy milánói sajtótájékoztatón kijelentette:

“felemeltük a szavunkat és megérte!”.

Arra utalt, hogy nem engedélyezte az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajójának, az Aquariusnak a kikötését az olaszországi partokon. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a korábbi balközép olasz kormány nem zárta le a kikötőket, viszont a mostani római kormány ezzel a lépéssel “kontinentális” üggyé emelte a migráció problémáját, amelyre európai választ kell adni.

Kijelentette, hogy a Földközi-tengeren spanyol, francia, német, holland és más nemzetiségű nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenykednek, egyetlen olasz szervezet vagy olasz felségjelzésű hajó sincsen közöttük, eddig mégis kivétel nélkül az olaszországi partokra szállították a migránsokat.

Az olasz belügyi tárca vezetője megjegyezte,

“ez csak az első lépés volt, ezzel még nem zárult le a játszma”.

Hozzátette: az eset rámutatott, hogy az Európai Uniónak a “jószívűségre” és “hamis szolidaritásra” épített migrációs politikája nem vezet sehova.

Azt üzente az őt bírálóknak, hogy az olasz hatóságok felajánlották az Aquariusnak a gyerekek és nők átvételét, de erre a hajót működtető szervezetek nem válaszoltak.

Matteo Salvini biztos információként jelentette be, hogy a hajót Spanyolország fogadja be Valencia kikötőjében. Hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy egy Líbiából indult migránshajó nem Olaszországban ér partot,

“ez annak a jele, hogy valami megváltozott”.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják az Aquariust, amely 629, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, mert sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni.

Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy kedden európai kollégáival egyeztet egy új migrációs politika elindításáról, amely Európa külső határainak védelmét célozza, igazi és nem csak kijelentésekből álló szolidaritást gyakorol, valamint a “valódi menekülteknek” nyújt segítséget.

Matteo Salvini bejelentette, hogy minél előbb látogatást akar tenni Líbiában.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök köszönetét fejezte ki Spanyolországnak a szolidaritásért. Hangsúlyozta, hogy ezzel azonban a migráció kérdése sem olaszországi, sem európai szinten nincsen megoldva.

Olaszország bezárja kapuit a migránsok előtt

Hosszas huzavona után jöhetett létre az olasz kormány, amely a bevándorlásellenes Liga és az Öt Csillag Mozgalom politikusaiból áll. A két párt végül meg tudott egyezni a miniszterelnök személyében, és az olasz köztársasági elnök is rábólintott a sokadik, elé tett miniszteri névsorra.

A leginkább talán Matteo Salvini vetette észre magát a sajtóban. Azt azonban nem lehetett biztosan tudni, az erős nyilatkozatok valóban erős szándékot takarnak-e vagy tényleg fordulat jöhet Olaszország bevándorláspolitikájában.

Salvini többek között olyanokat nyilatkozott, hogy “a migránsok csomagolhatnak”, a következő években “félmillió migráns kitoloncolására” lehet számítani, “vége a jó világnak” a migránsok számára, és a többi.

Salvini azonban hamar belevetette magát a munkába. A zárt migránstáborok tervének kidolgozása mellett – érvei szerint ugyanis abszurd, hogy a migránsok csak estére maradnak és napközben randalíroznak – elhatározta, hogy rendet tesz az olasz tengerpartokon is. Aki az elmúlt évtizedben járt bármelyik olasz nagyvárosban vagy esetleg a tengerparton, az lépten-nyomon belefuthatott olyan migránsokba, akik 10 euróért árulták az állítólag kamionról leesett “Gucci” napszemüveget. Salvini olyan jogszabályt akar elfogadtatni, amelyek alapján az ilyen árusokat kitiltják a tengerpartokról. A múlt héten még csak arról szóltak a hírek, hogy az új olasz kormány mérlegeli a kikötők lezárását a “migránstaxik” előtt.

Mindez az Aquarius kapcsán meg is valósult. Vélhetően a Soros által fizetett, migránsokat mentő NGO-k is visszafogják az embercsempészekkel való bizniszelést, ha azt látják, hogy többé nem vihetik az általuk “kimentett” migránsokat a legközelebb eső olasz partokra.

(forrás:Bácskai Balázs 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Történelmi pillanatok – Donald Tromp és Kim Dzsongun Szingapúrban találkozott egymással (videó)

Ki hitte volna hogy másképp lesz. Az ellenzék még mindig a migrációt támogatja