in , ,

Románia megsértődött Orbán Viktor tusványosi beszédjén és 1918-al példálózott

Orbán Viktor jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium, de a magyaroknak nincs mit ünnepelni rajta

A bukaresti parlament két kisebb ellenzéki pártjának vezetője is sértőnek nevezte Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak a román centenáriummal kapcsolatban a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen (Tusványoson) tett kijelentéseit és a román kormány válaszát sürgette.

Eugen Tomac, a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnapi sajtóértekezletén úgy értékelte: a magyar miniszterelnök primitív, sértő, a románokat lekezelő hozzáállással jött Romániába, hogy kioktassa Bukarestet arról, miként kellene bánnia állampolgáraival (az itt élő magyarokkal).

Szerinte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átlépte a diplomáciai kapcsolatokban megszabott határvonalat, amikor – értesülése szerint – olyan megjegyzést tett, hogy nem szeretné, ha a román külügyminisztérium meghívná a magyar nagykövetet a román nemzeti ünnepre.

Tomac felszólította Klaus Iohannis román államfőt és Viorica Dancila miniszterelnököt, hogy azonnal reagáljanak ezekre a kijelentésekre. A PMP elnöke hozzátette: Romániának „sikerült tökéletesen integrálnia” a magyar közösséget 1990 után, amely szerinte mindent megkap, ami egy kisebbség számára szükséges ahhoz, hogy megőrizze sajátosságát és identitását.

„Éppen ezért úgy véljük, hogy az ilyen nyilatkozatok itt, Románia területén, egy különlegesen fontos évben, a román állam megsértését jelentik” – mondta Tomac.

Vasárnap Victor Ponta volt miniszterelnök, az ellenzéki Pro Románia párt elnöke közösségi oldalán azt írta: a románoknak ünnep a centenárium és Orbán Viktornak inkább hallgatnia kellett volna erről.

„Látnunk kell, micsoda különbség van a nemzet 1918-as és mai vezetői között. Ha ma Romániának tiszteletet parancsoló vezetői lennének, Orbán Viktor nem engedhetné meg magának, hogy idejöjjön hozzánk megsérteni minket”

– fogalmazott a volt miniszterelnök.

Szerinte azonban a magyar kormányfő tudja, hogy a mai bukaresti vezetők példaképüknek tekintik és pénzért, vagy személyes érdekeikért mindazt hajlandók eladni neki, amit az utóbbi száz évben elért az ország.

Orbán Viktor a Tusványos zárónapján tartott előadásában szombaton egyebek mellett partnerséget ajánlott Magyarország szomszédjainak, hogy a magyarokkal közösen építsék újjá a Kárpát-medencét, teremtsék meg a gyorsvasút- és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze az energiahálózatokat, valamint hangolják össze a haderőfejlesztéseket. Hozzátette: a közös építkezéshez kölcsönös tiszteletre van szükség.

Orbán Viktor jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium (az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés), de annak megértését kérik, hogy a magyarok számára „ezen nincs mit ünnepelni”.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Anglia – A sósavval leöntött kisgyermeket az édesapja támadta meg

Ezt minden magyarnak látnia kell! Trianon (videó)