in ,

Újabb liberális agymenés – Amerika a szoptatás ellen és a tápszer mellett foglalt állást

Az amerikai álláspont egybeesett az amerikai csecsemőtápszer-gyártókéval

Az Egyesült Államok tavasszal Genfben megpróbálta megakadályozni, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elfogadjon egy olyan határozatot, amely a szoptatás fontosságát hangsúlyozta – derlül ki a The New York Times című amerikai lap hétfői cikkéből.

A cikk szerint az amerikai álláspont egybeesett az amerikai csecsemőtápszer-gyártókéval.

Az újság úgy értesült, hogy az amerikai küldöttség keményen, de sikertelenül dolgozott azon, hogy a WHO közgyűlése ne fogadja el azt a határozatot, amely évtizedes tudományos kutatásokra alapozva a szoptatás fontossága mellett foglalt állást és felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyes országoknak korlátozniuk kellene az anyatejet helyettesítő tápszerek pontatlan vagy félrevezető reklámozását.

Az amerikai delegáció ki akarta vetetni a határozat szövegéből azt a mondatot, amely arra szólította fel a kormányokat, hogy “védelmezzék, megkönnyítsék és támogassák a szoptatást”, valamint töröltetni akarta azt a bekezdést, amely azt javasolta a politikai döntéshozóknak, hogy korlátozzák a tápszerek reklámozását.

“Az Egyesült Államok zsarolni akarta az egész világot”

Amikor nem jártak sikerrel, az amerikai tisztségviselők fenyegetőzni kezdtek a lap szerint. A Timesnak több ország legalább egy tucat képviselője nyilatkozott, többen közülük kifejezetten névtelenséget kértek, tartva az amerikai válaszlépésektől. Elmondták, hogy az amerikai delegáció például Ecuadort azzal fenyegette meg: amennyiben elfogadja a határozatot, gazdasági büntető intézkedésekkel és az amerikai katonai segély megvonásával számolhat. Az ecuadori delegáció gyorsan alkalmazkodott, és nem támogatta a határozatot.

A The New York Times uruguayi, mexikói és amerikai tisztségviselőktől származó információi szerint legalább 12 ország – többségében szegény afrikai és latin-amerikai állam – állt el a határozat támogatásától, attól tartva, hogy az Egyesült Államok megtorló intézkedéseket hoz ellene.

A lap idézte Patti Rundallt, a Baby Milk Action nevű civil szervezet igazgatóját, aki leszögezte: “az Egyesült Államok zsarolni akarta az egész világot, megpróbálva felrúgni egy csaknem 40 éves konszenzust arról, hogy mi a legjobb a módja a csecsemők és a kisgyermekek egészségvédelmének”.

A hevesség, amivel az adminisztráció szembenállt a szoptatást támogató határozattal megdöbbentette a közegészségügyi tisztviselőket és a külföldi diplomatákat is, akik markáns kontrasztként írták le az Obama-adminsztráció álláspontjával szemben. Az ugyanis nagymértékben támogatta az Egészségügyi Világszervezet régóta fennálló, szoptatást támogató politikáját – írja a lap.

A határozatot végül Oroszország terjesztette be

Az Egyesült Államok az oroszokat nem fenyegette meg, de a szövegben bizonyos változtatásokat elért. Azt a mondatot, amely arra szólította fel az egészségügyi világszervezetet, hogy technikailag segítse azokat az országokat, amelyek szeretnének véget vetni “a csecsemők és kisgyermekek számára készített élelmiszerek nem megfelelő reklámozásának”, kiegészíttette a “bizonyos élelmiszerek” megfogalmazással.

A lap megkereste az amerikai egészségügyi tárcát, ahol egy szóvivő azt mondta: a határozat eredeti szövege “szükségtelen akadályokat állított a gyermekeiknek élelmiszert kereső édesanyák elé”.

A külügyminisztérium arra hivatkozva nem kommentálta a hírt, hogy magánjellegű diplomáciai beszélgetéseket nem véleményez.

Lábjegyzetként idebiggyeszteném, hogy amíg anyatejen nőttek fel a gyermekek és tápszer nem létezett, addig az átlagkor 40 évvel hosszabb volt…(Persze az átlagkor megrövidülését több tényező is befolyásolja…) De az anyatejet (ki tudja milyen) porra cserélni, az emberiség ellen elkövetett bűntetté, és szándékosan, előre megfontolt emberölésnek minősíteném!

One Ping

  1. Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Pofám leszakad! Mentőhajót üzemeltető német civilek perelik Máltát

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Ankarába utazik